Okul çağındaki çocuklarda diş çürüğü riskinin, paketli gıdalar ve şekerli içeceklerin sık tüketiminden etkilendiği bilinmektedir. Çocuk Diş Hekimliği Uzmanı Dt. Nurgül Demir, ebeveynleri beslenme alışkanlıklarını gözden geçirmeye davet ederek, meyveli sodalar, kutu sular ve gazlı içeceklerin çürük bakterileri için gerekli besin kaynağı oluşturduğunu ve minelerin asidinin mineyi aşındırdığını ifade ediyor. Ayrıca süt tüketiminin azalmasının kalsiyum kaybına yol açabileceğini belirtiyor. Klinik uygulamalarda sık karşılaşılan bu durumu bilimsel verilerle paylaşan Demir, rafine şekerin artan tüketimiyle birlikte süt dişi tedavisi olmayan velilerin de çocuklarda çürük vakalarının arttığını vurguluyor. Dengeli tüketim şarttır diyen Demir, çürük karşıtı beslenmeyi destekleyen önerilerde ağız hijyeninin yanı sıra çürük karşıtı (antikaryojenik) gıdaların (süt ürünleri, sebze-meyve) teşvik edilmesi gerektiğini belirtiyor. Ayrıca ebeveynlerin okul atıştırmalıklarını kontrol etmesi ve ara öğün sonrasında suyla gargara yapma alışkanlığını kazandırmasının önemine değiniyor.
ÇOCUKLARDA ÇÜRÜK KARŞITI BESLENME ÖNERİLERİ